Hvad er forskellen mellem vinter- og sommerdæk?
I flere lande med ekstremt vejr er det et lovkrav at benytte sig af både sommer- og vinterdæk. Det er ikke et lovkrav i Danmark, men stadig en god ide. Så hvad er forskellen mellem vinter- og sommerdæk? Der er tre primære forskelle mellem de to dæktyper; gummiblanding, struktur og slidbane.
Vinterdæk
- Vinterdæk indeholder mere naturgummi end sommerdæk, hvilket gør at dækket forbliver smidigt i kulden. Derudover er blødere dæk bedre til at fæste sig til vejoverfladen, hvilket dermed giver et forbedret vejgreb og kontrol. Sommerdæk bliver meget hurtigt hårde i kulden, men vinterdæk fungerer faktisk bedst i temperaturer der mindst er under 7 grader.
- Vinterdæk er derudover designet med utalligt mange små riller (lameller) i slidbaneblokken af dækket. Formålet med disse lameller er at de skal bruges til at fortrænge vand of akvaplaning. Derudover griber rillerne sig fast i slud, sne og isen, så man står ordenligt fast når der er is.
- Sidst men ikke mindst har vinterdæk også riller i slidbanemønstret. Det giver plads til sneen når man kører. Sne holder bedre fast på sne end noget andet. Den sammenkørte sne gør bilens fastholdelse endnu bedre og er med til at give bilen en fantastisk trækevne.
- Du kan genkende om et vinterdæk er et vinterdæk, da det har et ”snefug på bjergtop” symbol, som blot betyder at dækket er et vinterdæk.
Sommerdæk
- Det ligger lidt i navnet, men sommerdæk er bedst at køre med i de varme måneder af året. Sommerdæk er produceret af en hård gummiblanding, som herefter bliver lidt blødere ved milde temperaturer. Det betyder at dækkende er optimale til at gøre og vide veje.
- Derudover har sommerdæk meget færre lameller end almindelige vinterdæk, men har derimod mindre slidbaner, som er der for at minimerer risikoen for at blive akvaplaning.
- Sommerdæk kan sagtens klare langt de fleste vejrforhold, men de er dog ikke skabt til hårde og kolde vejrsituationer. Så hvis der bliver meget koldt om vinteren der hvor man bor, så er sommerdæk ikke den bedste ide. Sommerdæk har en væsentligt hårdere gummiblanding end vinterdæk, hvilket betyder de kan begynde på at sprække og blive hårde ved over under 7 grader. De er så til gengæld designet til at kunne klare de helt høje temperaturer uden at have nogle problemer overhovedet. Sommerdæk har mindre friktion, hvilket også betyder at de er ekstra brændstoføkonomiske.
- Sommerdæk har et enklere blokopdelt slidbanemønster, hvilket sikrer en god kontaktoverfalden på vejen. Disse faktorer sikrer også at bilen har god kontrol og en meget bedre bremselængde.
Primære forskel:
- Sommerdæk er bedst når temperaturen er på over 7 grader
- Vinterdæk er bedst når temperaturen er under 7 grader
- Vinterdæk har mange utallige lameller, mens sommerdæk har væsentligt fæ
Læs alle de forskellige dæktype der findes på https://billig-dæk.dk