Hvad er forskellen på operationel leasing og finansiel leasing?
Når vi snakker leasing af bil, så findes der to forskellige leasingkontrakter. Den ene leasingkontrakt er en operationel leasingkontrakt, og den anden er en finansiel leasingkontrakt. Begge leasingkontrakter minder om hinanden på nogle punkter, og på andre punkter er de total forskellige. De fleste danskere kender til leasing, men de kender ikke forskellen på disse to leasingkontrakter. I denne artikel vil vi starte med at fortælle kort om leasing generelt, hvor vi derefter vil komme ind på hvad en operationel leasingkontrakt og en finansiel leasingkontrakt indebære hver især.
Kort om leasing generelt
Leasing kan sammenlignes med leje af bil, blot at lejeperioden typisk er på 12-36 måneder, dog er der nogle væsentlige forskelle på leje og leasing. Leasingselskabet ejer leasingbilen i hele leasingperioden, og når leasingtager har skrevet under på leasingkontrakten, uanset om vi snakker om operationel leasing eller finansiel leasing, så får leasingtager lov til at bruge bilen til det aftalte i leasingkontrakten. Uanset hvilke leasingkontrakt der bliver brugt til leasing af bil, så skal leasingtager betale månedlige leasingydelser i hele leasingperioden, og i langt de fleste tilfælde skal leasingtager også betale en ekstraordinær leasingydelse, hvilke er en engangsbetaling.
Hvad indebærer en operationel leasingkontrakt
En operationel leasingkontrakt er den leasingkontrakt, vi ser i tv-reklamerne fra de kendte bilmærker på nye biler, og bliver typisk lavet ved bilforhandlerne. En operationel leasingkontrakt er kendt for at give leasingtager total budgetsikkerhed, så leasingtager ikke skal bekymre sig om uforudsete udgifter til reparationer, service, osv. Hvis disse udgifter skulle komme i leasingperioden, så er det leasingselskabet, der skal betale dem. Med en operationel leasingkontrakt er det altid nemt at skifte bilen ud med en ny, da du blot skal aflevere bilen tilbage til bilforhandleren i god stand. Det vil altså sige, du også slipper for at bruge tid, på at skulle sælge bilen, når leasingperioden er slut.
Hvad indebærer en finansiel leasingkontrakt
En finansiel leasingkontrakt er den leasingkontrakt, der ofte bliver lavet på brugte biler med en markedspris på over 250.000 kr. inkl. registreringsafgift. Det er leasingselskaberne der tilbyder flexleasing, der generelt laver finansielle leasingkontrakter. Grunden til at leasingselskaberne koncentrerer sig om biler med en markedspris på over 250.000 kr. inkl. registreringsafgift. er fordi der ofte er store økonomiske besparelser på at lave disse biler på en finansiel leasingkontrakt. Med en finansiel leasingkontrakt er det leasingtager, der står for alle udgifter til bilen såsom: reparationer, service, dækskifte osv. Og når leasingperioden er slut, så er det også leasingtager, der skal sælge bilen til en tredje part.
Denne artikel er lavet af PerB Cars i Silkeborg