Har du keyless system på din bil? Så pas på hackere

Hackere gør keyless systemet usikkert

Sådan beskytter du dig mod hackerangreb på din bil

Biltyveri er stadig et stigende problem i både Danmark og udland, og selvom de forskellige bilmærker forsøger at kombinere en øget sikkerhed med bedre komfort for føreren af bilen ved at introducere keyless systemer til åbning og benyttelse af køretøjet, kan det være smart at overveje, om et sådant system er sikkert nok. Der ses nemlig flere og flere tilfælde af hacking af systemerne, som gør det hurtigt, nemt og effektivt for tyve at stjæle en bil.

Hvad er keyless system?

Et keyless system er en smart måde hvorpå et køretøjs låse og startfunktion fungerer. Med et keyless system, er det ikke nødvendigt at sætte i en nøgle i døren eller i instrumentbrættet, for det kræver blot, at bilnøglen er i lommen på føreren, i en taske eller ligger i handskerummet for, at bilen kan starte og låse op. Systemet er altså en komfortabel løsning, som tilgodeser ’de dovne’ bilførere, der nu kan få gang i bilen endnu nemmere. Der udvikles konstant på både denne og andre lignende teknologier til effektive låsesystemer på biler, men ikke alle er lige sikre.

Hvorfor er det ikke sikkert?

Det kan godt være, at keyless systemet virker både smart og effektivt og desuden gør det nemmere at være bilejer, men undersøgelser og virkelige eksempler viser, at systemet ikke er specielt sikkert mod tyveri. Faktisk kan tyve på under 1 minut stjæle en bil med keyless system med meget simple – og billige – metoder. Systemet er ikke sikkert, da det ikke benytter en fysisk nøgle til oplåsning og start men i stedet et kodet, lille apparat, der med radiosending låser bilen op. Apparatet kan ikke kopires på samme måde som en almindelig, mekanisk nøgle, da det netop bygger på radiosending og kodning, men der findes alligevel metoder som gør, at keyless systemer er udsatte for tyveri. 

Hvordan foregår hacking af systemet?

Hacking er en af de farer, som især er væsentlig at bemærke, når det kommer til keyless systemerne. Tyve, som har blot en smule teknologisk forstand, kan på nem og billig vis hacke sig ind i din bil og tage den med, som det passer dem. Dette foregår ikke gennem almindelig kopiring, da systemet netop er sikret mod dette – det foregår ved, at en radiosender og en transmitter tilsammen kan opfange og videregive den digitale kode, som er afgørende for, at bilen kan låses op. Ved at to tyve arbejder sammen, kan den ene holde transmitteren ved bilen, mens den anden benytter radiosenderen til at opfange den digitale kode tæt på f.eks. det hus hvori den rigtig nøgle befinder sig, og sådan kan døren til bilen åbnes, og køretøjet kan startes uden, at nøglen faktisk er tilstede. Apparaterne kan anskaffes billigt på nettet, og dette gør hacking til en central tyverimetode i vores digitale verden. Du kan læse mere om, hvordan hackingen foregår her.

Hvordan kan jeg sikre mig mod angreb?

Har du en bil med keyless system, og er du nu bange for, at den bliver stjålet så nemt som ingenting? Så fortvivl ej. Der findes metoder, som kan være med til at sikre din bil mod angreb.

Først og fremmest anbefales det af både politi og låsespecialister, at en traditionel løsning som f.eks. en ratlås eller andre former for sikringsprodukter benyttes, for at tyveri af bilen bliver lidt sværere. Desuden kan det være en idé at opbevare sin bil i en garage eller lignende, så det ikke er nok, at tyvene bryder ind i bilen – så skal de også bryde ind et andet sted. Har tyvene fået færden af, at du besidder en dyr luksusbil, er det dog ofte ikke nok med den sædvanlige trægarage, da denne nemt udsættes for indbrud. Her kan du få hjælp af f.eks. MyGarage, som tilbyder tryg opbevaring af din luksusbil.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *